rurki z kremem

4.48 (195 ocen)

rurki są pyszne kruchutkie i chrupiące, a ciasto trochę przypomina francuskie. Spokojnie można rurki można upiec dzień wcześniej a przed podaniem nabić kremem

Składniki:

  • ciasto:
    1/2 kg mąki
    25 dkg masła
    25 dkg kwaśnej gęstej śmietany
    szczypta soli

    krem:


    2 żółtka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mleka
    1 kostka masła
    spirytus
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce około godziny. Po wyjęciu cienko rozwałkować na blacie lekko podsypując mąką.
  • image-046xjsl 2. Pokroić w długie paski i nawijać na rurkę wysmarowaną masłem. Rurkę obtoczyć z jednej tylko strony w cukrze i upiec, aż się zarumienią w temp 220st.
  • 3. żółtka z mlekiem zmiksować, dodać cukier, mąkę - wymieszać wszystko. Ugotować gęsty budyń. Po ostygnięciu utrzeć z kostką masła. Na koniec dodać spirytus do smaku ;):)
  • rurki 4. Po ostudzeniu nabijac rurki kremem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować