Rurki z kremem

2 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Lubią je mali i duzi:-)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
    250 g kwaśnej śmietany 18%
    szczypta soli
    Krem:
    330 ml śmietany 30 %
    250 g serka mascarpone
    cukier puder do smaku
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche szybko zagnieść, do dokładnego połączenia się składników (można też zmiksować w malakserze). Schłodzić w lodówce, owinięte w folię, przez około 60 minut. Wyjąć z lodówki, a następnie podsypując lekko mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
    Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić na metalowej kratce.
    Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem,dodać serek i krótko ubić
    Rurki nadziać kremem i gotowe.

Porady

Najlepsze na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować