500 g mąki pszennej
250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
250 g kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
Krem:
330 ml śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto półkruche szybko zagnieść, do dokładnego połączenia się składników (można też zmiksować w malakserze). Schłodzić w lodówce, owinięte w folię, przez około 60 minut. Wyjąć z lodówki, a następnie podsypując lekko mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić na metalowej kratce.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem,dodać serek i krótko ubić
Rurki nadziać kremem i gotowe.
Komentarze