Rurki śmietanowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Z kremem budyniowo-galaretkowym.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki,
    1/2 szkl. kwaśnej śmietany,
    130g masła

    Krem:
    1 budyń śmietankowy,
    1/2 l mleka,
    2 łyżki cukru,
    1 galaretka przezroczysta (smak winogronowy),
    120g masła,
    mielone orzechy do obtoczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Rurki

Rurki śmietanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem: budyń gotujemy z mlekiem i cukrem według przepisu na opakowaniu, do gorącego dodajemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Ciasto: mąkę siekamy z masłem, dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Odkładamy na około 15 minut do lodówki. W tym czasie zimny budyń miksujemy z miękkim masłem na gładki krem.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki placek lekko podsypując mąką. Tniemy na około 2-centymetrowe paski. Paskami owijamy foremki do rurek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w 190°C. Lekko studzimy i ściągamy z foremek. Całkowicie ostudzone nadziewamy kremem, obydwa końce maczamy w orzechach. Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (166 ocen)

rurki śmietanowe

To może cię zainteresować