Rurki francuskie z kremem kawowo-amaretto

0 (0 ocen)

czasem lubię zaszaleć :) te rurki to szaleństwo w ustach

Składniki:

  • ciasto francuskie ok 500g
    margaryna palma 250 g
    3/4 szkl cukru pudru
    4 żółtka
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki kakao
    1 łyżka syropu amaretto
    1 łyżka wódki
    sok z cytryny
    polewa czekoladowa

Rurki francuskie z kremem kawowo-amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rurki francuskie z kremem kawowo-amaretto 1. Ciasto francuskie rozwałkować cienko, pociąć w paski o szer ok 3 cm dł. ok 15 cm nawinąć na metalowe rurki do pieczenia posmarować rozmąconym jajkiem, posypać cukrem i upiec na złoty kolor, ok 20 min w temp 180-200 st.
    Rurki zdjąc i wystudzić.
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, Kawę rozpuścić w wódce dodać syrop amaretto i dodać cienkim strumieniem do kremu, dodać również kakao i sok z cytryny do smaku.
    Krem przełożyć do worka cukierniczego i nadziać rurki, polać dekoracyjnie czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy