Rumowe muffinki z rodzynkami nadziane bananami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Coś dla miłośników rodzynek, rumu w słodyczach i bananowego nadzienia..

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 18 sztuk:

    - 280g mąki

    - 40 g ciemnego kakao

    - 4 łyżki cukru trzcinowego

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    - solidna garść rodzynek

    - 100 ml rumu

    - 2 jajka

    - 180 ml mleka

    - 80g roztopionego masła

    - 1 banan pokrojony w plasterki

Rumowe muffinki z rodzynkami nadziane bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rumowa muffinka z rodzynkami i bananami 1. Składniki suche wymieszać w misce. Rodzynki zalać rumem, najlepiej gdyby postały parę godzin w rumie (ja robiłam na poczekaniu i 15min. wystarczyło). Masło roztopić, lekko ochłodzić dolać mleko, jajka, rozbełtać zawartość widelcem. Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać, dodać rodzynki z rumem i zamieszać. Wykładać do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami po łyżce ciasta, plaster banana, przykryć banana łyżeczką ciasta. Ozdobić cukiereczkami i do piekarnika na 25 min. w temp 180 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy