Idealny na lato, doskonale orzeźwia i jest ozdoba stołu. Mojemu mężowi bardzo smakował.
1 godz. 30 min
Składniki:
na spód:
300 g pokruszonych herbatników w czekoladzie
75 g roztopionej margaryny
na masę serową:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
2 tabliczki czekolady
3 łyzki cukru
6 łyżeczek żelatyny
2 jajka
na wierzch:
400 g malin
2 galaretki rubinowe
Rubinowy sernik na zimno z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód:Pokruszone drobno herbatniki wymieszać dokładnie z margaryną i wyłozyć nimi dno foremki, mocno ubijajac. Włożyc do lodówki na godzinę, następnie piec ok. 20 minut w 180*C.
2.ser:Jajka ubic z cukrem w kapieli wodnej. Do utartej na puszsto masy dodawać po łyżce ser. Czekoladę roztopić w kapieli wodnej, zmiksowac z masą serowa. Żelatyne rozpuścić w 1/2 szklance wody, lekko wystudzić, wlać do masy. Całość wylać na ostudzony spód i wstawic do lodówki.
3.wierzch: Kiedy masa serowa stężeje, wyłożyc ją na maliny. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody. Gdy wystygna, zalać nimi maliny. Sernik umieścić na 4 godz w lodówce, żeby dobrze stężał.
A
Porady
sernik ten przygotujemy szybciej, kiedy zastapimy spod z herbatników biszkoptami
Komentarze