Rozpływający się w ustach boczek z azjatycką nutą

0 (0 ocen)

  • 15 godz.

Rozgrzewające i niezwykle pożywne danie.

  • 15 godz.

Składniki:

  • 1 kg surowego, chudego boczku
    (ze skórą)
    1 czerwona papryka
    1 czerwona cebula
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    4 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 łyżka oleju sezamowego
    2 łyżki sosu worcestershire
    1,5 litra rosołu drobiowego
    2 pomidory
    2 łyżki pikantnej pasty paprykowej
    świeżo zmielony czarny pieprz
    opakowanie czarnego makaronu
    olej do smażenia
    liście szałwi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Gulasz

Rozpływający się w ustach boczek z azjatycką nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w około centymetrową kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy starte ząbki czosnku, jasny i ciemny sos sojowy, sos worcestershire, olej sezamowy oraz pastę paprykową.

    Marynatą dokładnie pokrywamy każdy kawałek mięsa i odstawiamy do lodówki na całą noc.

    Następnego dnia dzielimy boczek na dwie części i podsmażamy obie na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor (najlepsze będą lekko przypalone kawałki). Nadmiar tłuszczu zlewamy do pojemniczka i studzimy - będzie można wykorzystać jako starter do innych azjatyckich sosów.

    Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę oraz paprykę.

    Mięso przekładamy do garnka, zalewamy rosołem i dusimy na wolnym ogniu przez dwie godziny.
    Dodajemy podsmażone warzywa, pomidory, doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze pół godziny.

    W tym czasie gotujemy al'dente makaron.

    Podajemy ze świeżą szałwią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować