Różowe jajeczka

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Różowe jajeczka naprawdę fenomenalnie wyglądają czy to w sałatce, czy na kanapce lub faszerowane. Ich przygotowanie jest bardzo proste a farbowanie w 100% naturalne.

  • 12 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 8-10 jajek ugotowanych na twardo
    3 średniej wielości buraki
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    sól, pieprz
    2 ząbki czosnku
    300 ml wody
    100 ml soku jabłkowego
    2 łyżeczki octu jabłkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Różowe jajeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek.

    Buraki obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, soli do smaku i szczyptę pieprzu a także ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 40 min. Po tym czasie wyciągamy buraki, dodajemy sok z jabłka oraz octu jabłkowego.

    Do dużego słoika dajemy obrane jajka i zalewamy wywarem buraczanym. Przykrywamy lub zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na ok. 10 godz a najlepiej na całą noc.

    Rano wyciągamy z zalewy, przekrawamy i mamy już gotowe różowe jajeczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Buraki Jajka Sałata Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować