Różowe jajeczka naprawdę fenomenalnie wyglądają czy to w sałatce, czy na kanapce lub faszerowane. Ich przygotowanie jest bardzo proste a farbowanie w 100% naturalne.
12 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
8-10 jajek ugotowanych na twardo
3 średniej wielości buraki
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
300 ml wody
100 ml soku jabłkowego
2 łyżeczki octu jabłkowego
Różowe jajeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek.
Buraki obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, soli do smaku i szczyptę pieprzu a także ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 40 min. Po tym czasie wyciągamy buraki, dodajemy sok z jabłka oraz octu jabłkowego.
Do dużego słoika dajemy obrane jajka i zalewamy wywarem buraczanym. Przykrywamy lub zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na ok. 10 godz a najlepiej na całą noc.
Rano wyciągamy z zalewy, przekrawamy i mamy już gotowe różowe jajeczka.
Komentarze