Rozgrzewający krem dyniowy z grzankami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Moja wariacja na temat przepisu, który otrzymałam od koleżanki. Świetnie rozgrzewa w deszczowe i pochmurne dni.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Porcja rosołowa, 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, 2-3 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, 1 cebula, dynia (ok. 1 kg), 3 łyżki masła, śmietana (opcjonalnie), czerstwa bułka pszenna, sól, pieprz, kostka bulionowa, ostra papryka w proszku, imbir
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rozgrzewający krem dyniowy z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mięsa i włoszczyzny gotujemy rosół - na tym etapie wykorzystujemy połowę cebuli, włoszczyznę, dwa ząbki czosnku, ziele angielskie i liścia laurowego. Dynię kroimy na pół, wydrążamy i obieramy ze skórki. Bułkę kroimy w niedużą, regularną kostkę.
    Pokrojoną bułkę podpiekamy na suchej patelni, a gdy się zrumieni, podsmażamy przez ok. 1 min na maśle (1 łyżka).
  • 2. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło i wrzucamy pokrojoną w niedużą kostkę dynię. Dodajemy pokrojoną w kostkę połowę cebuli i zmiażdżony ząbek czosnku. Dusimy na małym ogniu, aż dynia będzie miękka a cebulka szklista. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
  • 3. Podduszoną dynię wrzucamy do wywaru, gotujemy razem około 3 -4 minut. Wrzucamy kostkę rosołową, a wyjmujemy liścia laurowego i ziele. Doprawiamy do smaku ostrą papryczką,imbirem i solą.
  • 4. Wyciągamy część warzyw z zupy, a resztę blendujemy na gładki krem. Do kremu dodajemy z powrotem warzywa, mieszamy.
    Podajemy z kleksem ze śmietany i grzankami.

Porady

Nie blenduję całej zawartości garnka, ponieważ lubię, kiedy zupa ma jakąś strukturę, ale śmiało można zblendować całość. Jeżeli nie lubimy zabielanej zupy, możemy pominąć śmietanę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować