Rozgrzewający bulion imbirowy z ryżem, kurczakiem

5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeśli nie wiecie jak wykorzystać niedzielny rosół (oprócz pomidorowej) to ja polecam rozgrzewającą zupę z ryżem, kurczakiem i orzeszkami zimnymi - pyszna i gotowa w 20 minut :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr domowego bulionu drobiowego
    6-8 plasterków imbiru
    4-5 plasterków świeżej kurkumy lub ½ łyżeczki mielonej
    ½ szklanki ryżu jaśminowego
    2 ugotowane udka z kurczaka
    1 garść kolendry
    1 żółta papryczka chilli
    ½ szklanki orzeszków ziemnych
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rozgrzewający bulion imbirowy z ryżem, kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na suchej patelni prażmy lekko przesiekane orzeszki ziemne – odstawiamy do wystygnięcia. Papryczkę chilli kroimy w plasterki. Bulion wlewamy do garnka dodajemy do niego plasterki imbiru, świeżą lub mieloną kurkumę i gotujemy składniki 5 minut. Następnie wsypujemy wypłukany na sitku ryż jaśminowy i gotujemy zupę na nie wielkim ogniu około 15 minut lub do momentu kiedy ryż będzie już miękki (ale nie rozgotowany). Kiedy ryż się ugotuje do zupy dodajemy pokrojonego w paseczki kurczaka o doprawiamy zupę do smaku solę i pieprzem.

    Gorącą zupę rozlewamy do 4 talerzy na każdą porcję wykładamy podprażone wcześniej orzeszki ziemne, pokrojone plasterki chilli i natkę kolendry, serwujemy od razu, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować