Rozgrzewająca zupa pomidorowa z mięsem mielonym

4.5 (166 ocen)

  • 10 min

Ekspresowa, ale bardzo smaczna i pożywna zupa pomidorowa

  • 10 min

Składniki:

  • 35 dag szynki wieprzowej
    2 puszki pomidorów
    2 średnie marchewki
    makaron (ja użyłam orkiszowego makaronu świderki, który doskonale się z zupą komponował)
    2/3 łyżeczki chili
    1 duży liść laurowy
    5-6 ziaren ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    olej rzepakowy
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rozgrzewająca zupa pomidorowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Mięso z szynki mielimy lub rozdrabniamy blenderem. Przesmażamy na rumiano na kilku łyżkach rozgrzanego oleju. Lekko solimy.
  • 2. Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • 3. Marchew obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie paseczki o długości około 3 cm. Dodajemy do mięsa wraz ze zmiksowanymi pomidorami (marchew możemy wcześniej podsmażyć przez 2-3 minuty, ale nie jest to konieczne).
  • 4. Dolewamy wodę, aby zupa uzyskała pożądaną przez nas konsystencję (ja wlałam jeszcze 2 szklanki). Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż marchew będzie miękka.
  • 5. Dodajemy chili, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zupę podajemy z makaronem, możemy również posypać odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki.

Porady

Zamiast natki pietruszki, możemy wykorzystać do dekoracji świeżą bazylię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.42 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zupa z mięsem mielonym

4.42 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zupa z mięsem mielonym

Krystyna32 Pyszna, aromatyczna i pożywna zupa. 20 min

To może cię zainteresować