Ekspresowa, ale bardzo smaczna i pożywna zupa pomidorowa
10 min
Składniki:
35 dag szynki wieprzowej
2 puszki pomidorów
2 średnie marchewki
makaron (ja użyłam orkiszowego makaronu świderki, który doskonale się z zupą komponował)
2/3 łyżeczki chili
1 duży liść laurowy
5-6 ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
olej rzepakowy
majeranek
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Mięso z szynki mielimy lub rozdrabniamy blenderem. Przesmażamy na rumiano na kilku łyżkach rozgrzanego oleju. Lekko solimy.
2.Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut.
3.Marchew obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie paseczki o długości około 3 cm. Dodajemy do mięsa wraz ze zmiksowanymi pomidorami (marchew możemy wcześniej podsmażyć przez 2-3 minuty, ale nie jest to konieczne).
4.Dolewamy wodę, aby zupa uzyskała pożądaną przez nas konsystencję (ja wlałam jeszcze 2 szklanki). Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż marchew będzie miękka.
5.Dodajemy chili, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zupę podajemy z makaronem, możemy również posypać odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki.
Porady
Zamiast natki pietruszki, możemy wykorzystać do dekoracji świeżą bazylię.
Komentarze