Rozgrzewająca zupa pomidorowa z czosnkową grzanką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Krem z pomidorów jest niezwykle sycącą alternatywą dla tradycyjnej zupy pomidorowej. Świetny pomysł na obiad na chłodne jesienne dni!

  • 40 min

Składniki:

  • * puszka pomidorów bez skórki
    * 2 średnie marchewki
    * 1 korzeń małej pietruszki
    * niewielki kawałek korzenia selera
    * mała cebula
    * 4 ząbki czosnku
    * litr bulionu drobiowego
    * mały filet z piersi indyka
    * 2 łyżki oliwy z oliwek
    * przyprawa kebab-gyros
    * papryczki chili
    * świeża bazylia

    Dodatkowo:
    *bagietka
    * masło
    *czosnkowa przyprawa do masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rozgrzewająca zupa pomidorowa z czosnkową grzanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z indyka umyć i pokroić na małe kawałki.
    Oprószyć przyprawą (kebab-gyros, ale można też zastąpić przyprawą do drobiu lub jedynie solą i pieprzem).
    Odstawić na 15 minut do lodówki.
  • 2. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
    Cebulę i czosnek posiekać drobno.
  • 3. Do gotującego się bulionu dodać marchewkę, seler i pietruszkę.
    Gotować do miękkości warzyw.
    Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać do wywaru.
  • 4. Mięso obsmażyć na patelni, dodać do wywaru z warzywami.
  • 5. Kiedy warzywa będą miękkie dodać pomidory z puszki, zagotować.
    Zestawić z ognia, dodać pokrojoną drobno papryczkę i klika listków bazylii.
    Całość blendować do uzyskania konsystencji kremu.
  • 6. Przygotować grzanki:
    Pokroić bagietkę, do masła dodać przyprawę i posmarować nim pieczywo. Zrumienić na patelni.

Porady

Grzanki można zastąpić ryżem lub makaronem. Wedle uznania można dodać kawałek imbiru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować