Rozgrzewająca zupa marchewkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

To sztandarowa zupa na sobotni zimowy obiad. Cudowna z tostami i parmezanem!

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na zupę:

    400g obranej marchewki
    200g obranych ziemniaków
    100g obranego selera
    2 średnie obrane jabłka
    skórka z połowy pomarańczy+sok z tej pomarańczy
    2 ząbki czosnku
    2 duże cebule
    świeży korzeń imbiru ok 1 cm drobno posiekany
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 litr bulionu warzywnego
    sól,pieprz do smaku

    Dekoracja :

    Sezam
    Chrust marchewkowy
    świeże zioła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa marchewkowa

Rozgrzewająca zupa marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok pierwszy:

    Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle w dużym garnku. Ma być brązowa o słodkim zapachu.
    Dodać do niej ziemniaki, marchew, selera, jabłko, czosnek pokrojone w kostkę. Smażymy ok 10 minut co jakiś czas mieszając.

    Krok drugi:

    Dodajemy imbir i skórkę oraz sok z pomarańczy. Dusimy ok 5 minut, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy 20 minut.

    Krok trzeci:

    Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie gałką muszkatołową. Całość gotujemy ok 10-15 minut żeby zredukować nadmiar wody.

    Krok czwarty:

    Kiedy warzywa są miękkie gasimy kuchenkę i odstawiamy zupę do lekkiego przestudzenia, a następnie blendujemy całość.

    Krok Czwarty:

    Podajemy na gorąco z tostami, sezamem lub oprószone parmezanem.



    Smacznego!

Porady

Dodatek : Chrust marchewkowy: Obieraczką wycinamy z marchwi długie, cieniutkie plastry. Smażymy je na gorącym oleju jak frytki. Wykładamy na papier ręcznikowy, solimy, dekorujemy naszą zupę!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować