Rozgrzewająca zupa czosnkowa

4.51 (150 ocen)

  • 30 min

Dodatkowa porcja czosnku przyniesie korzyści każdemu nie tylko w okresie jesieni czy zimy, a moją wersję polubią nawet dzieci!

  • 30 min

Składniki:

  • czosnek [20 średniej wielkości ząbków] (przy 15 zupa wychodzi łagodna)
    cebula [2 szt.]
    masło [3 łyżki]
    ziemniaki [4-5 sztuk]
    serek topiony [100 g] (naturalny)
    wywar warzywny [1 l] (lub drobiowy)
    czosnek granulowany [1 szczypta]
    sól, pieprz [1 szczypta] (do smaku)
    boczek [10 plastrów]
    chleb tostowy [4 ] (kromki)
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rozgrzewająca zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na złoto pokrojoną drobno cebulę, dodać grubo pokrojony czosnek i po podsmażeniu dodać do rosołu.
  • 2. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki (dużo nie solić, doprawimy zupę pod koniec) gotować pod przykryciem aż będą miękkie.
  • 3. Dodać serek topiony. Zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i jeżeli jest taka potrzeba, to czosnkiem granulowanym.

Porady

Moje propozycje: Podawać z pokrojonym w cienkie plasterki i podsmażonym boczkiem, z grzankami lub bagietką. Plastry boczku kroję na cienkie plastry i podsmażam na suchej patelni, żeby był chrupiący. Posypuję nim zupę. Jeżeli decyduję się na bagietkę, to nacieram ją rozgniecionym czosnkiem i podsmażam na łyżce masła na patelni, równie szybko zrobimy grzanki - smaruję kromki tostowego chleba masłem, nacieram czosnkiem lub posypuję granulowanym czosnkiem, kroję w kostkę i piekę w termoobiegu kilka minut, do zarumienia, od czasu do czasu mieszając. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Czosnek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować