Rozgrzewająca i pyszna zupa brukwiowa

4.45 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min
  • Dla 4 osób

Taką zupę robiła moja mama. Jest pyszna!

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 30 deko żeberek
    3 marchewki
    1 duża pietruszka
    kawałek selera
    brukiew(ja miałam jedną wielką i odcięłam kawałek-nie wiem, ile ważył ale na zdjęciach widać ilość)
    majeranek
    sól
    pieprz
    śmietana 18%
    koperek
Wystaw ocenę:

4.45 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rozgrzewająca i pyszna zupa brukwiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • brukiew 1. Mięso myjemy i wkłądamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy ok. 40 minut. Po tym czasie dodajemy obrane marchewki, pietruszkę i seler a także kawałek obranej brukwi (część brukwi odkłądamy). Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. To samo robimy z pozostałą częścią brukwi. Kiedy marchew będzie w pół miękka, dodajemy kosteczki ziemniaków i brukwi. Gdy ziemniaki zmiękną, wyłączamy gaz. Wyciągamy mięso, marchew, pietruszkę, selera i duże kawałki brukwi. Marchewki kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do garnka. Ubijakiem do ziemniaków przecieramy część zupy tak, aby zostało troch warzyw w kostce. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, dodajemy roztarty majeranek. Podajemy ze śmietaną, posypujemy świeżym lub suszonym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukiew Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować