Róże karnawałowe:

4.51 (186 ocen)

  • 20 min

Jest to sprawdzony przepis mojej babci. Co roku róże goszczą u mnie w domu w okresie karnawału.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 30-40 dag mąki,
    • 6 żółtek,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • 4,5 łyżki śmietany,
    • 2 łyżki rumu,
    • 1,5 łyżka masła,

    Dodatkowo:
    • Marmolada różana,
    • Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Róże karnawałowe: - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypujemy na stolnicę. Ścieramy do niego masło na tarce, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Wyrabiamy do pojawienia się pęcherzyków powietrza.

    Ciasto cienko wałkujemy (jak na pierogi). Wycinamy z niego koło w trzech rozmiarach. Każde koło nacinamy około 5-6 razy na brzegach. Składamy koła po trzy, jedno na drugim, od największego do najmniejszego. Miejsca łączeń smarujemy białkiem.

    Smażymy je na rozgrzanym oleju. Każdą różę wkładamy na olej „ do góry nogami”. Smażymy z dwóch stron. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy marmoladą.

Porady

Z tego przepisu można zrobić także tradycyjny chrust. Z tych proporcji wychodzi około 25 róż

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować