Róże karnawałowe: - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesypujemy na stolnicę. Ścieramy do niego masło na tarce, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Wyrabiamy do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
Ciasto cienko wałkujemy (jak na pierogi). Wycinamy z niego koło w trzech rozmiarach. Każde koło nacinamy około 5-6 razy na brzegach. Składamy koła po trzy, jedno na drugim, od największego do najmniejszego. Miejsca łączeń smarujemy białkiem.
Smażymy je na rozgrzanym oleju. Każdą różę wkładamy na olej „ do góry nogami”. Smażymy z dwóch stron. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy marmoladą.
Porady
Z tego przepisu można zrobić także tradycyjny chrust.
Z tych proporcji wychodzi około 25 róż
Komentarze