Róże karnawałowe

4.49 (179 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Niezwykle efektowne róże. Przepis ze starego zeszytu mojej mamy.

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 3 żółtka
    25 dag mąki
    2-3 łyżki śmietany
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka octu

    olej do głębokiego smażenia
    marmolada
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i wyrobić gładkie ciasto. Cienko rozwałkować i wykrawać po 3 różnej wielkości koła. Ja wykrawałam szklanką, literatką i kieliszkiem. Następnie każde kółko ponacinać na brzegach i sklejać razem białkiem po 3 od największego do najmniejszego, lekko docisnąć na środku. Smażyć na głębokim oleju do zarumienienia. Gdy ostygną na środek nałożyć trochę marmolady i posypać cukrem pudrem.
  • 2. Z kolei ciasto na faworki kroimy na cienkie paski długości ok 10 cm, nacinamy wzdłuż i przeciągamy przez otwór na drugą stronę. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować