Różane wiedeńskie pączki z piekarnika

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatne i pachnące, po prostu pyszne! Jedni nazywają je wiedeńskimi inni hiszpańskimi. Tradycyjnie smażone w głębokim tłuszczy, u mnie pieczone w piekarniku z dodatkiem przecieru z płatków róży.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej,
    1 szklanka wody,
    3 jaja,
    125 g margaryny do pieczenia,
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3 łyżeczki przecieru z płatków róży,
    Do dekoracji:
    4 łyżeczki przecieru z płatków róży,
    2 łyżeczki przegotowanej wody,
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Różane wiedeńskie pączki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlać do garnka, dodać margarynę i zagotować. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i energicznie mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i miksować. Na koniec dodać przecier z róży i proszek do pieczenia - krótko zmiksować.
  • 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze odrysować okręgi - u mnie średnica 7 cm.
    Ciasto nałożyć do szprycy (końcówka gwiazdki) i wyciskać je na obwodzie okręgów.
    Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec pączki przez około 15 minut ( do delikatnego zrumienienia).
    Wyjąć i wystudzić.
  • 4. Przecier z płatków róży rozprowadzić w wodzie i polać nim pączki. Dodatkowo można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować