Rösti wielowarzywne.

5 (162 ocen)

  • 60 min

Potrawa zainspirowana tradycyjnymi Rösti ziemniaczanymi z Niemiec. Polecam moją wielowarzywną wersję.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 duża cukinia
    5 ziemniaków
    3 marchewki
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju słonecznikowego
    1 szkl mąki pszennej
    Olej słonecznikowy do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rösti wielowarzywne. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie i marchewki umyć, odciąć końcówki. Marchewki i ziemniaki obrać ze skórek.
  • 2. Cukinie i ziemniaki trzeć na tarce o dużych oczkach do dużej miski. Marchewkę zaś trzeć na tarce o małych oczkach. Wszystko ze sobą wymieszać.
  • 3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do pozostałych warzyw. Dodać łyżkę oleju. Wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcedzić warzywa od namiaru wody. Następnie dodać mąkę i dobrze pomieszać.
  • 4. Przyprawić według gustu solą czosnkowo-ziołową, pieprzem kolorowym i chili.
  • 5. Olej do smażenia rozgrzać na patelnii.
  • 6. Masę nanieść łyżką na patelnię, wyrównać i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Porady

Rösti wielowarzywne można podawać pokropione przyprawą typu maggi, bądź z śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować