Pyszny rosół doskonale rozgrzeje w chłodny dzień. Sprawdzi się także na świątecznym stole. Jego smak podkreśla lubczyk a z dodatkiem swojego makaronu smakuje rewelacyjnie.
2 godz. 30 min
Składniki:
2 duże ćwiartki z kurczaka
gruby plaster selera
2 marchewki
pietruszka
cebula
pół pęczka lubczyku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sół i pieprz do smaku
domowy makaron:
15 dag mąki pszennej
2 żółtka
1/5 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
Rosół z lubczykiem i domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte mięso zalewam około 2.5 l wody. Dodaję liście i ziela angielskie.
Gotuję pod przykryciem na małym ogniu. Marchew, selera i pietruszkę obieram i kroję w kostkę. Cebulę przekrajam na pół i opalam nad ogniem. Do wywaru dodaję warzywa, opaloną cebulę i gałązki lubczyku. Gotuję na minimalnym ogniu około 2 h. Pod koniec doprawiam solą i pieprzem, dodaję posiekany lubczyk.
Makaron: Mąkę,żółtka ,sól i wodę zagniatam.Ciasto podsypuję mąką i rozwałkowuję bardzo cienko. Płat ciasta dzielę na równe pasy, układam jej jeden na drugim i kroję w cienkie paseczki. Rozsypuję na blacie podsypanym mąką, by makaron delikatnie obsechł . Gotuję w osolonym wrzatku, odcedzam i przelewam wodą . Podaję z rosołem.
Komentarze