Rosół z lubczykiem i domowym makaronem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszny rosół doskonale rozgrzeje w chłodny dzień. Sprawdzi się także na świątecznym stole. Jego smak podkreśla lubczyk a z dodatkiem swojego makaronu smakuje rewelacyjnie.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 duże ćwiartki z kurczaka
    gruby plaster selera
    2 marchewki
    pietruszka
    cebula
    pół pęczka lubczyku
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    sół i pieprz do smaku

    domowy makaron:
    15 dag mąki pszennej
    2 żółtka
    1/5 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z lubczykiem i domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięso zalewam około 2.5 l wody. Dodaję liście i ziela angielskie.
    Gotuję pod przykryciem na małym ogniu. Marchew, selera i pietruszkę obieram i kroję w kostkę. Cebulę przekrajam na pół i opalam nad ogniem. Do wywaru dodaję warzywa, opaloną cebulę i gałązki lubczyku. Gotuję na minimalnym ogniu około 2 h. Pod koniec doprawiam solą i pieprzem, dodaję posiekany lubczyk.

    Makaron: Mąkę,żółtka ,sól i wodę zagniatam.Ciasto podsypuję mąką i rozwałkowuję bardzo cienko. Płat ciasta dzielę na równe pasy, układam jej jeden na drugim i kroję w cienkie paseczki. Rozsypuję na blacie podsypanym mąką, by makaron delikatnie obsechł . Gotuję w osolonym wrzatku, odcedzam i przelewam wodą . Podaję z rosołem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lubczyk Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować