Rosół z kuleczkami wątróbkowymi i kluseczkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Przepis mam od swojej teściowej,od zawsze przyrządzała taki rosołek,a teraz ja go gotuję,jest przepyszny i bardzo oryginalny w smaku!Kuchnia śląska jest różnorodna!!!

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wątróbka wieprzowa: 500 gramów
    - Jajko: 4 sztuki
    - mąka pszenna: 5 łyżek
    - rosół drobiowy: 2.5 litra
    - marchewki: 3 sztuki
    - bułka tarta: 100 gramów
    - olej: 3 łyżki
    - sól i pieprz: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół z kuleczkami wątróbkowymi i kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątróbka wieprzowa 1. Wątróbkę umyć i pokroić w plastry.Rosół zagotować,dodać oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewkę - gotować 10min.
  • Smażona wątróbka wieprzowa 2. Wątróbkę oprószyć łyżką mąki,wykładać na rozgrzaną patelnię z olejem - smażyć na złoty kolor z każdej strony.Ostudzić wątróbkę,zmiksować,dodać 1jajko,tartą bułkę,doprawić solą i pieprzem - wyrobić masę,by stało się podatne na wyrabianie kulek,można dosypać jeszcze bułki,jeśli będzie zbyt rzadkie - formować dłońmi małe kulki i wkładać do gotującego się rosołu - gotować 8-10min.
  • Rosołek z kuleczkami  wątróbkowymi 3. Przygotować kluseczki:w kubku rozkłócić widelcem 3 jajka,dodawać stopniowo mąkę i energicznie mieszając,by nie powstały grudki, przygotować ciasto o konsystencji śmietany - wlewać porcjami do gotującego się rosołu,by powstawały kluseczki,mogą być cienke lub grubsze,według upodobań - zagotować,gotować 5min.Do miseczek nakładać porcje rosołu z marchewką,kuleczkami i kluseczkami.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować