Przepis mam od swojej teściowej,od zawsze przyrządzała taki rosołek,a teraz ja go gotuję,jest przepyszny i bardzo oryginalny w smaku!Kuchnia śląska jest różnorodna!!!
Rosół z kuleczkami wątróbkowymi i kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę umyć i pokroić w plastry.Rosół zagotować,dodać oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchewkę - gotować 10min.
2.Wątróbkę oprószyć łyżką mąki,wykładać na rozgrzaną patelnię z olejem - smażyć na złoty kolor z każdej strony.Ostudzić wątróbkę,zmiksować,dodać 1jajko,tartą bułkę,doprawić solą i pieprzem - wyrobić masę,by stało się podatne na wyrabianie kulek,można dosypać jeszcze bułki,jeśli będzie zbyt rzadkie - formować dłońmi małe kulki i wkładać do gotującego się rosołu - gotować 8-10min.
3.Przygotować kluseczki:w kubku rozkłócić widelcem 3 jajka,dodawać stopniowo mąkę i energicznie mieszając,by nie powstały grudki, przygotować ciasto o konsystencji śmietany - wlewać porcjami do gotującego się rosołu,by powstawały kluseczki,mogą być cienke lub grubsze,według upodobań - zagotować,gotować 5min.Do miseczek nakładać porcje rosołu z marchewką,kuleczkami i kluseczkami.
SMACZNEGO!!!
Komentarze