Rosół z kaczki ma opinię bardzo tłustego. Ten przepis pokazuje, że rosół wcale nie wychodzi tłusty a za to bardzo esencjonalny :-) Zielone kluski to wynalazek z warsztatów kulinarnych :-)
2 godz.
Składniki:
1 porcja rosołowa kaczki np. korpus, skrzydełka lub udka.
5 marchewek
2 korzenie pietruszki
1 korzeń selera
1 por
pęczek pietruszki
2,3 gałązki rozmarynu
1 cebula
4 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
5 l wody
sól, pieprz
SKŁADNIKI NA ZIELONE LANE KLUSKI:
6 jajek
2 łyżki musztardy francuskiej
garść roszponki
garść rukoli
mąka
Rosół z kaczki z zielonymi lanymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć, obrać. Cebulę obrać i opalić na złoto.
2.Mięso opłukać pod kranem. Zalać zimną wodą i zagotować. Zdjąć szumowiny. Zmniejszyć ogień do minimum.
3.Wrzucić warzywa i przyprawy (wszystko oprócz natki pietruszki). Gotować na minimalnym ogniu przez 2 godziny. 15 minut przed podaniem związać natkę pietruszki sznurkiem i wygotować w rosole.
4.WYKONANIE LANYCH KLUSEK:
Jajka, roszponkę i rukolę zmiksować w robocie. Musztardę francuską obficie zalać wodą na sitku, tak by pozbyć się musztardy i została sama gorczyca. Następnie połączyć wypłukaną gorczycę z jajkami i dodać mąkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Lać na wrzącą wodę i wyłowić do miseczki.
Komentarze