ROSÓŁ Z KACZKI z zielonymi lanymi kluskami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rosół z kaczki ma opinię bardzo tłustego. Ten przepis pokazuje, że rosół wcale nie wychodzi tłusty a za to bardzo esencjonalny :-) Zielone kluski to wynalazek z warsztatów kulinarnych :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa kaczki np. korpus, skrzydełka lub udka.
    5 marchewek
    2 korzenie pietruszki
    1 korzeń selera
    1 por
    pęczek pietruszki
    2,3 gałązki rozmarynu
    1 cebula
    4 liście laurowe
    6 kulek ziela angielskiego
    5 l wody
    sól, pieprz

    SKŁADNIKI NA ZIELONE LANE KLUSKI:
    6 jajek
    2 łyżki musztardy francuskiej
    garść roszponki
    garść rukoli
    mąka

Rosół z kaczki z zielonymi lanymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11q4q9m 1. Warzywa umyć, obrać. Cebulę obrać i opalić na złoto.
  • image-0usid2r 2. Mięso opłukać pod kranem. Zalać zimną wodą i zagotować. Zdjąć szumowiny. Zmniejszyć ogień do minimum.
  • image-0o2ervg 3. Wrzucić warzywa i przyprawy (wszystko oprócz natki pietruszki). Gotować na minimalnym ogniu przez 2 godziny. 15 minut przed podaniem związać natkę pietruszki sznurkiem i wygotować w rosole.
  • 4. WYKONANIE LANYCH KLUSEK:
    Jajka, roszponkę i rukolę zmiksować w robocie. Musztardę francuską obficie zalać wodą na sitku, tak by pozbyć się musztardy i została sama gorczyca. Następnie połączyć wypłukaną gorczycę z jajkami i dodać mąkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Lać na wrzącą wodę i wyłowić do miseczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy