Rosół z kaczką w azjatyckim stylu

0 (0 ocen)

Pyszna zupa! Wolnowar, jak zwykle, spowodował że smaki są dużo bardziej intensywne niż w tradycyjnym gotowaniu. Dzięki temu, ze zupę wstawiłam wieczorem, na drugi dzień poza cedzeniem i lekkim doprawieniem, w zasadzie nic więcej nie musiałam robić.

Składniki:

  • 2 nogi kacze
    1 mała cebula, obrana i połowę
    5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru
    2 ząbki czosnku, rozbite
    2 łyżeczki nasion kolendry
    5 goździków
    2 gwiazdki anyżu
    1500 ml bulionu z kurczaka ( u mnie wywar z gęsiny)
    1 łyżki sosu rybnego
    1/2 łyżki brązowego cukru
    1/4 łyżeczki soli
    do podania:
    makaron soba lub inny ulubiony np ryżowy
    wiórki ze skórki limonkowej, świeża kolendra, pokrojony szczypior, kiełki fasoli lub pędy bambusa, świeża pokrojona papryczka chili.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół z kaczką w azjatyckim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją.
  • 2. Umieść kacze nogi, cebulę, imbir, czosnek, ziarna kolendry, goździki i anyż w misie wolnowaru.
  • 3. Bulion podgrzać i wymieszać sosem rybnym i cukrem brązowym. Wlać do misy wolnowaru. Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 6 godzin lub low przez 8 godzin
  • 4. Wyjąć kaczkę. Rozdrobnić mięso, odrzucając kości i skórę. Przykryć i odstawić.
  • 5. Ostrożnie przecedzić rosół z wolnowaru do garnka. Doprawić solą.
  • 6. Ugotować makaron . Na każdy talerz położyć porcję makaronu, porcję kaczki, zalać rosołem, posypać kolendrą szczypiorem, chili i kiełkami, dodać skórkę z limonki. Podawać . Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować