Rosół z domowym makaronem krajanka

2 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo lubię domowy makaron . Przeważnie używam do tego maszynki do makaronu . Jednak tym razem postanowiłam od początku do samego końca zrobić ręcznie .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na rosół:
    pół kury
    3 marchewki ( 100 g)
    2 pietruszki ( 100 g)
    seler ( 100 g)
    natka pietruszki
    zielone części pora ( 100 g)
    2 opalone cebule
    ziele angielskie 3 szt
    liść laurowy 3 szt
    sól i pieprz biały do smaku
    Makaron krajanka:
    300 g maki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
    3 jaja
    ciepła woda szklanka- dwie ( zależy od mąki)
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół z domowym makaronem krajanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie makaronu krajanka : Na stół wsypujemy mąkę. Robimy dołek w środku mąki , wsypujemy sól . Dodajemy jaja i ciepłą wodę. Delikatnie rękoma zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na małe kawałki , każdy kawałek wałkujemy. Rozwałkowane ciasto posypujemy mąką i składamy w harmonijkę. Bierzemy ostry nóż i szybko kroimy podsypując mąką. Gotujemy w osolonej wodzie do chwili wypłynięcia na wierzch makaronu 5-7 minut.
  • 2. Rosół: Do garnka wlewamy wodę dodajemy ziele angielskie i listek laurowy oraz włoszczyznę ( marchew, seler, por , pietruszka , cebula) . Wkładamy pól kury i gotujemy wszystko razem 2-3 godziny na maleńkim ogniu . Wtedy rosół jest klarowny .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować