Bardzo lubię domowy makaron . Przeważnie używam do tego maszynki do makaronu . Jednak tym razem postanowiłam od początku do samego końca zrobić ręcznie .
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na rosół:
pół kury
3 marchewki ( 100 g)
2 pietruszki ( 100 g)
seler ( 100 g)
natka pietruszki
zielone części pora ( 100 g)
2 opalone cebule
ziele angielskie 3 szt
liść laurowy 3 szt
sól i pieprz biały do smaku
Makaron krajanka:
300 g maki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
3 jaja
ciepła woda szklanka- dwie ( zależy od mąki)
szczypta soli
Rosół z domowym makaronem krajanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie makaronu krajanka : Na stół wsypujemy mąkę. Robimy dołek w środku mąki , wsypujemy sól . Dodajemy jaja i ciepłą wodę. Delikatnie rękoma zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na małe kawałki , każdy kawałek wałkujemy. Rozwałkowane ciasto posypujemy mąką i składamy w harmonijkę. Bierzemy ostry nóż i szybko kroimy podsypując mąką. Gotujemy w osolonej wodzie do chwili wypłynięcia na wierzch makaronu 5-7 minut.
2. Rosół: Do garnka wlewamy wodę dodajemy ziele angielskie i listek laurowy oraz włoszczyznę ( marchew, seler, por , pietruszka , cebula) . Wkładamy pól kury i gotujemy wszystko razem 2-3 godziny na maleńkim ogniu . Wtedy rosół jest klarowny .
Komentarze