Rosół drobiowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Polecam pyszny, aromatyczny, wyrazisty rosół na niedzielny rodzinny obiad

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Pół kury ok 90 dag, udko, żoładek i serce kacze, szyja z indyka, 4 łapki kurczaka, 3 marchewki, pietruszka, seler kawałek, por kawałek, mała opalona nad gazem cebula, peczek zielonej pietruszki, 3 gałązki zielone selera, kilka suszonych gałązek lubczyku, mały suszony grzybek, ziele angielskie 5 szt, liście laurowe 5 szt, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 10 ziaren pieprzu prawdziwego, łyżeczka gorczycy, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i wymoczone mięso włożyłam do 4 l garnka. Zalałam zimną wodą tak do 3/4 wysokości garnka. Nastawiłam na największy gaz. Gdy sie woda zagotowała zmniejszyłam płomień do minimum. Sitkiem zdjęłam powstałe szumowiny. Dodałam wszystkie przyprawy i warzywa. Gotowałam na malutkim ogniu przeszło 3 godziny. Aromatyczny, wyrazisty rosół podałam z domowym makaronem

    Makaron domowy

    Do miski wsypałam 1,5 szklanki mąki pszennej, wbiłam 2 duże jajka. Z podanych składnikow zagniotłam ciasto. Ciasto rozwałkowałam podsypując mąką na cieńki płat. Zostawiłam na ok godzinę by podeschło. Co jakiś czas przewracam płat ciasta z jednej strony na drugą. Podsuszone ciasto lepiej sie kroi. Następnie płat ciasta posypałam mąką, zwinęłam jak roladę i zaczęłam drobniutko ostrym nożem kroić. Jeśli chcę mieć krótsze kluski wtedy nie zwijam ciasta w roladę tylko kroję w paski i układam jeden na drugim, przesypując mąką. Pokrojony makaron wrzucam partiami mieszając na posolony wrzątek. Od wypłynięcia gotuję ok 4 - 5 minut. Odcedzam i przepłukuję zimną wodą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować