Rosół drobiowy

5 (156 ocen)

Rosół z kurczaka, aromatyczny, gotowany na wolnym ogniu zadziała wzmacniająco, rozgrzewająco i zaspokoi podniebienia każdego kto lubi rosołek :)

Składniki:


  • 1/2 kurczaka
    1/2 selera
    4 średnie marchewki
    Kawałek kapusty
    1-2 pietruszki
    1 średnia cebula
    1 por
    1 mały pęczek natki pietruszki lub pietruszka suszona
    Kilka ziaren pieprzu
    Kilka liści laurowych
    Kilka ziaren ziela angielskiego
    Suszony lubczyk
    Sól
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka porcjuje, dokładnie oczyszczam i wkładam do garnka. Zalewam ok. 3 l zimnej wody i gotuję na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Gotowanie musi być powolne ponieważ inaczej rosół będzie mętny. Podczas gotowania wybieram z rosołu powstałe na wierzchu „szumowiny”.
    Po tym czasie dodaję obrane i wypłukane warzywa, przy czym cebulę najpierw opalam na suchej patelni oraz przyprawy. Duszę na wolnym ogniu ok 2 godzin do uzyskania miękkości mięsa. Po tym czasie sprawdzam smak rosołu i doprawiam w razie konieczności solą.
    Rosół podaję z makaronem nitki, pokrojoną na talarki marchewką i zieloną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować