Rosół domowy

4.5 (160 ocen)

  • 30 min

Zupa, którą zna chyba każdy !

  • 30 min

Składniki:

  • 2,5 litra wody
    1/2 kury rosołowej
    50 dag szpondru wołowego
    4 marchewki
    2 korzenie pietruszki
    1/2 średniej wielkości selera
    1 średniej wielkosci cebula
    1 por
    pęczek pietruszki
    2-3 liście lubczyku (niekoniecznie)
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    5 ziarenek pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rosół 1. Kurę jak i szponder dzielimy na mniesze kawałki i zalewamy zimną wodą. Przed zagotowaniem, kiedy woda jest już gorąca, ale nie wrze dosypujemy 2 łyżeczki soli. Kiedy tylko woda zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień i zbieramy powstałe na powierzchni szumowiny
  • 2. Do miesa dodajemy umyte, obrane i pokrojone na mniejsze cześci: marchewkę, seler i korzeń pietruszki. Por i natkę pietruszki myjemy i związujemy razem nitką w pęczek (nie będziemy mieć problemu z ich wyjęciem z rosołu przed podaniem). Dodajemy również liście lubczyku, przyprawy i cebule w łupince (odcinamy delikatnie dolną część z korzonkami). Dadajemy sól do smaku w miarę potrzeby.
  • 3. Tak przygotowany rosół gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 2 - 2,5 godziny.
  • 4. Podajemy z domowym makaronem i posiekaną natką pietruszki. Już na talerzu doprawiamy indywidualnie maggi do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować