Rosół

0 (0 ocen)

Do domowego makaronu proponuje także domowy rosół.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa lub cały kurczak
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 gałązka selera naciowego
    zielone części pora
    1 cebula
    1 łyżka czerwonej czubricy
    sól
    pieprz ziarnisty
    liść laurowy
    ziele angielskie
    natka pietruszki
    domowy makaron

Rosół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcję rosołową myję, przekładam do garnka, zalewam wodą, wstawiam na mały gaz i gotuję około 30 minut. Warzywa obieram, oczyszczam i myję. Marchew,seler i pietruszkę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do gotującego się wywaru. Cebulę obieram, opalam nad gazem i również dorzucam. Liście pora wrzucam w całości, gdyż łatwiej je później usunąć. Dodaję przyprawy: ziarna pieprzu, ziele angielskie liść laurowy i gotuje wszystko razem, aż mięso będzie odchodzić od kości a warzywa zmiękną. Z wywaru usuwam liście pora doprawiam solą, czubricą i natką pietruszki. Gotuję kilka minut sprawdzając smak. Nakładam makaron i zalewam gorącym rosołem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.38 (165 ocen)

rosół