rosół

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

szybki obiadek

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • porcje rosołowe

    3 marchewki
    2 pietruszki
    1 por
    1/2 selera
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    Kilka ziaren pieprzu
    Sól i pieprz
    Natka zielonej pietruszki
    makaron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania z makaronem

Rosół - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. porcje rosołowe dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu. Szumowiny zebrać łyżką.
    Marchewki, pietruszki, pora, selera i czosnek obrać. Pokroić na mniejsze części i dodać do gotujących się udek.
    Cebulę można dodać na tym samy etapie gotowania, ew. jeśli posiadacie palnik gazowy – można ją opalić i wówczas dodać go gotującej się zupy.
    Dodać kilka gałązek zielonej pietruszki.
    Rosół gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 1,5 – 2 godzin. W międzyczasie ugotować makaron i posiekać natkę pietruszki.
    Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotowy rosół przecedzić. Marchewkę i pietruszkę drobno pokroić, mięso obrać i dodać do zupy.
    Rosół z udek podawać gorący z makaronem i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować