Romanesco zapiekany z warzywami pod serową kołderką

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Niby tylko kalafior ale wizualnie wygrywa z tym tradycyjny,m :) Polecam tę smaczną zapiekankę, mimo, iż jest jarska, jest bardzo sycąca.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kalafior romanesco
    150 g pieczarek
    1 łyżka masła klarowanego
    1 cebula
    3 pomidory
    6 plasterków sera żółtego
    1 szklanka śmietany 12 %
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    posiekany szczypiorek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Romanesco zapiekany z warzywami pod serową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Myjemy kalafiora, dzielimy na różyczki. Gotujemy al dente w lekko posolonej wodzie. Odcedzamy.
  • 2. Szklimy posiekaną cebulkę na maśle. Dodajemy umyte, pokrojone w plasterki pieczarki . Smażymy razem ok 10 min.
  • 3. Kroimy pomidora w plasterki.
  • 4. Mieszamy śmietankę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą oraz pieprzem.
  • 5. Układamy warzywa w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Polewamy śmietaną. Układamy na wierzchu plasterki sera żółtego. Oprószamy ziołami prowansalskimi.
  • 6. Zapiekamy ok 30 min w 180 st. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior romanesco Pieczarki Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować