4 filety z dorsza
10 dag sera typu feta
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka koperku
pół pęczka cienkiego szczypiorku
żółtko
skórka otarta z połowy cytryny
sos: łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
jajko
1 łyżka soku z cytryny
gałka muszkatołowa
szczypta cukru
sól, pieprz
Roladki ziołowe z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rybne opłukać, osuszyć,natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.
2.Zioła opłukać, posiekać, wymieszać z pokruszoną fetą i żółtkiem. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i skórką z cytryny. Tak przygotowaną pastą posmarować filety rybne, zwinąć tworząc roladki, spiąć wykałaczkami. Umieścić w naczyniu żaroodpornym
3.Sos: w rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę, wymieszać. Wolno wlewać mleko, uważając, aby nie powstały grudki. Sos gotować na małym ogniu ok. 10 min, aby lekko zgęstniał. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, sokiem z cytryny, oraz szczyptą cukru. Zestawić z ognia i wbić jajko. Sosem polać rybę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.Piec ok.40 min.
Komentarze