Roladki z żółtego sera na grzankach

5 (175 ocen)

  • 60 min

Bardzo , bardzo dawno temu , nie można było dostać w sklepach za wiele, ale był ser salami i czasem pieczarki ......Wymyśliłam wtedy, że można połączyć je razem i przygotować coś na spotkanie ze znajomymi .Potem doszłam do wniosku, że tych farszy może być więcej i tez smakują w roladce wybornie.

  • 60 min

Składniki:

  • porcja : 4-6 osób – otrzymujemy ca 40 roladek
    2 plastry miękkiego, łagodnego żółtego sera
    po 15 dag każdy ( plastry w przekroju
    kwadratu lub prostokąta ca 15x15)- ser nadający się
    do panierowania i smażenia .

    farsz I :
    15 dag pieczarek
    1 szalotka
    1-2 łyżki oleju do smażenia
    sól, pieprz

    farsz II
    po ½ papryki czerwonej, zielonej i pomarańczowej
    3-4 cm małej papryczki chilli
    1 szalotka
    1-2 łyżki oleju do smażenia
    1 łyżka serka ricotta
    sól

    farsz III
    100g białego serka koziego do smarowania
    2 dag żurawiny
    3 pokruszone orzechy włoskie

    farsz IV
    100 g serek śmietankowy( typ Philadelphia) 8 -10 czarnych oliwek, opcjonalnie 2-3 kawałki suszonych pomidorów z zalewy

    kilka połówek zmielonych orzechów włoskich

Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Roladki z żółtego sera na grzankach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj farsze:
    1. Pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki umieść na patelni bez tłuszczu. Mieszaj chwilę.
    Odcedź z patelni powstały płyn. Przełóż pieczarki na talerz.
    2. Na patelni zeszklij na odrobinie tłuszczu zeszklij cebulkę , dodaj pieczarki , posól i
    popieprz – smaż chwilę dla dalszego odparowania wody
    3. Odłóż z patelni dla przestudzenia. Zimny farsz posiekaj drobniutko ( nie miksuj!)
    4. Zeszklij cebulkę na odrobinie tłuszczu, dodaj drobno pokrojone papryki i chilli i usmaż na odrobinie tłuszczu tak, aby odparować powstały podczas smażenia płyn
    5. Odcedź w przypadku nadmiaru płynu, przestudź
    6. Zimny farsz drobniutko posiekaj( nie miksuj!)
    7. Posiekaj drobno żurawinę, oliwki i suszone pomidory
    8. Wymieszaj z serkami wg przepisu.
    9. Do niewielkiego rondelka do gotowania na parze wkładaj po jednym plastrze żółtego sera zawiniętego w folię z rękawa do pieczenia i pozostaw pod przykryciem 5-8 minut, aby plaster sera dał się rozwałkować na oczekiwaną grubość ca 3 mm.
    10. Rozsmaruj na rozwałkowanym serze farsz (po dwa rodzaje w każdej roladce) i zwiń ciasno, owijając utworzony wałek w folię aluminiową.
    11. Czynności powyższe wykonaj dla każdego plastra sera i farszu
    12. Powstałe dwie rolady włóż do lodówki do całkowitego stężenia sera- najlepiej do drugiego dnia.
    13. Przed podaniem pokrój rolady w skośne plastry o grubości ca 1 cm
    14. Dla dekoracji posmaruj grzbiet każdego plastra naoliwionym pędzelkiem i włóż do zmielonych orzechów
    15. Roladki podaj na grzankach.

Porady

Farszy może być dowolna ilość i skład, ważne tylko aby farsz był zwartej konsystencji. Rękaw do pieczenia należy przyciąć tak, aby w powstałe kawałki zapakować każdy z plastrów sera – jest to tworzywo, do którego nie przyklei się roztopiony ser. Utworzone rolady należy zawinąć ciasno w folię aluminiową – zwykły papier śniadaniowy przyklei się do stygnącego sera

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować