Roladki z kurczaka z orzechami, czosnkiem, szczypiorkiem i parmezanem na sosie jogurtowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Roladki wyśmienicie smakują na zimno, wbijamy wykałaczkę i mamy świetną przekąskę na imprezę.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pojedyńcze filety z kurczaka
    duża garść orzechów włoskich
    5 dag parmezanu
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    1/2 pęczku szczypiorku

    Sos:
    1 mały jogurt grecki
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    koperek świeży do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki z kurczaka z orzechami, czosnkiem, szczypiorkiem i parmezanem na sosie jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, rozcinamy, aby powstał duży płat. Nacieramy rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 min do lodówki.
  • 2. Orzechy drobno siekamy, wykładamy na filety, posypujemy parmezanem, posiekanym szczypiorkiem i ciasno rolujemy. Spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nitką.
  • 3. Filety umieszczamy w naczyniu go gotowania na parze i gotujemy kilka minut, aż mięso będzie miękkie. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 4. Mieszamy jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wylewamy na talerz. Fileta kroimy w plasterki, wbijamy w każdy wykałaczkę i układamy na sosie. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować