Roladki z kurczaka z farszem z mielonego mięsa i marchewką

4.49 (184 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Mięso w mięsie, czyli roladki z mięsa drobiowego z farszem z mielonej łopatki i marchewkowych słupków.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2-3 pojedyncze filety z kurczaka,
    około 150-200 g mięsa mielonego np z łopatki,
    1 cebula,
    1-2 ząbki czosnku,
    50 g sera żółtego,
    1 duża marchewka,
    1-2 łyżki musztardy starofrancuskiej,
    1 jajko,
    bułka tarta do panierowania,
    olej do smażenia,
    ostra papryka mielona,
    sól, pieprz,
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Roladki z kurczaka z farszem z mielonego mięsa i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno siekamy. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki.

    Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę, smażymy.

    Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy przestudzoną, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tary ser oraz jajko. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Wyrabiamy. W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę 1-2 łyżkami bułki tartej.
  • 2. Marchewkę obieramy. Kroimy na słupki lub strugamy cienkie paseczki maszynką do julienne (albo spiralizerem).

    Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy 1 ząbek czosnku pokrojony na cienkie plasterki, po chwili dodajemy marchewkę. Smażymy przez kilka minut, aż marchewka lekko zmięknie.
  • 3. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka przecinamy wzdłuż na 2 duże płaty (z dwóch piersi otrzymamy 4 roladki, z trzech piersi 6). Rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem.

    Każdy kawałek smarujemy z jednej strony cienką warstwą musztardy, a następnie wykładamy porcję mięsnego nadzienia. Wzdłuż krótszego brzegu kotleta rozkładamy podsmażoną marchewkę (na tym etapie plasterki czosnku można odrzucić). Zawijamy roladkę (można ją spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią).
  • 4. Roladki obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto.

    Podsmażone roladki przekładamy do naczynia do zapiekania, podlewamy niewielką ilością wody (około 1/3 szklanki) i zapiekamy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Łopatka Marchewka Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować