Polskie jabłka! Smaczne, mamy ich ponad 100 odmian, najsmaczniejsze dla mnie - szara reneta. A 2 łyżki pietruszki to dzienne zapotrzebowanie na Witaminę C. Zapraszam do skosztowania roladek!!!
Roladki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na kawałki.
Seler umyć, pokroić na kawałki.
2.Stopić masło na patelni, dodać cebulę, pokrojoną drobno, zeszklić.
Dodać jabłka i seler, smaż około 5 minut, potem zdejmij z ognia dodaj pietruszkę, bułkę tartą, żurawinę, przypraw solą i pieprzem.
3.Piersi z kurczaka umyj, osusz, podziel filet, rozbij porcje mięsa, natrzyj solą, suszonym lubczykiem, nałóż nadzienie, zwijaj roladki. Tak powtarzaj do wykończenia składników.
4.Piekarnik rozgrzej do 220 stopni, roladki krótko obsmaż na oliwie, do oliwy dodaj mąkę, zrób zasmażkę dodaj sok i bulion, gotuj do zmniejszenia sosu do połowy objętości.
5.Roladki wyłóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika na 15 minut, wyjmij i polej sosem. Podawaj na ciepło.
6.W dobie walki o nasze jabłka starajmy je serwować pod różnymi postaciami!
Komentarze