roladki wołowe ze śliwką i boczkiem

4.5 (146 ocen)

Roladki zyskują ciekawego lekko karmelowego smaku dzięki panierowaniu w cukrze pudrze.

Składniki:

  • 800 g rostbefu
    mielony pieprz
    8 plastrów wędzonego boczku
    8 suszonych śliwek
    8 łyżeczek musztardy, użyłam sarepskiej
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki sklarowanego masła
    200 ml czerwonego półwytrawnego wina
    200 ml bulionu wołowego
    100 ml brandy
    2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka liści laurowych
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki wołowe ze śliwką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na 8 plastrów. Nacinamy na brzegach. Rozbijamy tłuczkiem. Płaty mięsa pieprzymy, smarujemy musztardą i kładziemy po plastrze boczku oraz śliwce. Mięso zwijamy i spinamy szpikulcami.
  • 2. Roladki panierujemy w cukrze pudrze i szybko obsmażamy ze wszystkich stron na sklarowanym maśle. Mięso przekładamy do brytfanny, podlewamy winem, masłem ze smażenia, sosem sojowym i bulionem. Dorzucamy przyprawy. Przykrywamy. Pieczemy pod przykryciem około godziny w 180 stopniach C. Pod koniec pieczenia wlewamy brandy i pieczemy około 5 minut, by alkohol odparował, a został tylko jego aromat.
  • 3. Tak przygotowane roladki podajemy z ulubioną surówką i młodymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować