Roladki wołowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam to danie i gdy tylko uda mi się zdobyć dobrej jakości wołowinę, przygotowuję te zrazy dla rodziny.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 plastrów wołowiny na zrazy
    1 słoiczek ostrej musztardy
    2 cebule
    6 cienkich podłużnych plastrów boczku
    3 ogórki kiszone
    Olej
    Sól, pieprz
    Papryka mielona ostra i słodka
    Czosnek mielony
    Majeranek
    Rozmaryn
    Tymianek
    3 liście laurowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Zrazy

Roladki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy kawałek wołowiny smarujemy musztardą.
    Na 6 zrazów potrzebujemy cały słoiczek.
  • 2. Na zrazy wykładamy po 1 plastrze boczku.
  • 3. Obkładamy zrazy cienko pokrojonymi plastrami ogórka.
  • 4. Dodajemy warstwę cebuli pokrojonej w piórka.
  • 5. Zrazy spinamy wykałaczkami.
  • 6. Na rozgrzanym oleju smażymy rolady.
    Potrzebny duży ogień, by roladki pięknie zbrązowiały.
  • 7. Obracamy rolady kilkakrotnie by z każdej strony były ładnie usmażone.
  • 8. Wyjmujemy wykałaczki jeszcze gdy mięso jest na patelni. Usmażone zachowują swoją formę.
  • 9. Solimy i doprawiamy pieprzem dopiero teraz. Dzięki temu mięso będzie miękkie.
  • 10. Dodajemy przyprawy, liście laurowe i zalewamy gorącą wodą, ok. 1 szklanki.
  • 11. Dusimy pod przykryciem około 2 godzin od czasu do czasu obracając rolady. Im dłużej tym lepiej.
    Smacznego!

Porady

Cały czas smażę mięso pod przykryciem. Nawet na początku. Na patelnię wrzucam cebulę, boczek i ogórki, jeśli zostały mi podczas zwijania roladek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować