4 plastry schabu po ok.100g
pół papryki czerwonej i żółtej
2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
2 średnie pomidory
100g bazyliowego pesto
100g sera feta
mąka do panierowania
zioła prowansalskie
sól, pieprz
olej do smażenia
Roladki schabowe z zielonym pesto w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso rozbij tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem z obu stron.
2. Do miseczki przełóż ser,pesto i posiekane orzeszki. Składniki połącz .
3.Farsz rozsmaruj na każdym płacie mięsa. Zwiń w roladki i zepnij wykałaczkami. Panieruj w mące i krótko podsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
4.Pomidory sparz, obierz ze skórki. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i razem z pomidorami pokrój w grubą kostkę. Przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem i posmaż. Dodaj 2 łyżki wody, przecier pomidorowy i zioła prowansalskie. Przemieszaj i chwilę podduś. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5.Do naczynia żaroodpornego przełóż pomidorowo-paprykowy sos i na to roladki. Zapiekaj ok.30 minut w 180 st. Podawaj np. z ryżem lub makaronem.
Komentarze