Roladki schabowe z farszem serowo pieczarkowym w chrupiącej panierce

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

Jest po prostu pyszna i bardzo syta

  • 60 min

Składniki:

  • 9 plastrów schabu
    500 g pieczarek
    400g sera gouda
    1 duża cebula
    olej roślinny
    10 jaj
    bułka tarta
    mąka przenna
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki schabowe z farszem serowo pieczarkowym w chrupiącej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu suszymy i ubijamy na jak najcieńsze kotlety. Pieczarki i ser ucierami na tarce a cebule kroimy w kostkę . Do garnka wlewamy olej i podgrzewamy. Gdy sie olej nagrzeje wrzucamy pieczarki i cebule , solimy i pieprzymy do smaku. Gdy woda z pieczarke wyparuje wyłanczamy grzanie i odstawiamy do przestygniecia.
  • 2. Gdy farsz sie ochładza , do 3 misek wsypujemy odpowiednio mąkę , jajko i bułke tartą (jajko roztrzepujemy dodając do niego łyzeczke soli i 5 szczypt pieprzu).
  • 3. Gdy farsz jest już zimny , nakładamy go na kotlety a obok dodajemy ser. Zawijamy bardzo ciasno. Gdy zawiniemy wszystkie rolatki , każda z nich obtaczamy w mące i po 3 razy w jajku i w bułce tartej. Nastepnie na patelnie wlewamy olej (ok. 1.5-2cm na wysokośc). Kiedy się nagrzeje wkładamy roladki i smazymy az się zrobią ciemno złociste .
  • 4. Ostatnim krokiem jest włozenie roladek na 5 min . do piekarnika nagrzanego do 190st. C (tryb termoobieg) .

Porady

Polecam je z sosem czosnkowym lub sosem pomidorowym , do tego smażone ziemniaczki i suróweczka z białej kapusty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować