Roladki schabowe w sosie serowym

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kruche mięso z aromatycznym wnętrzem w delikatnym sosie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 8 plastrów schabu
    12 suszonych pomidorów w oleju
    12 małych pieczarek
    20 dag żółtego sera wędzonego
    pół prostokątnego serka topionego śmietankowego
    pól litra bulionu drobiowego
    100 ml śmietanki 30%
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól
    pieprz
    przyprawa do mięsa duszonego (lub inna ulubiona)
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Roladki schabowe w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety rozbijamy cienko. Opruszamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa i odstawiamy do lodówki na godzinę.
  • 2. Sos: Do gotującego się bulionu dodajemy serek i rozpuszczamy na małym ogniu cały czas mieszając. Wlewamy śmietankę, zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do sosu. Ciągle mieszając zagotowujemy. Przyprawiamy pieprzem i natką pietruszki.
  • 3. Pomidory kroimy na połówki. Pieczarki na ćwiartki a ser w słupki o szerokości około 5mm. W niewielkim odstępie od brzegu plastra schabu układamy słupek sera, przy nim trzy połówki pomidora, a na słupku sera układamy trzy kawałki pieczarek. Zawijamy roladkę, chowając wystające brzegi mięsa do środka. Układamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. Zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 do 60 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Roladki schabowe w sosie musztardowym

To może cię zainteresować