500g schabu bez kości
500g karkówki
2 Cebule (pokrojone w krążki)
Musztarda sarepska
3 ogórki konserwowe (pokrojone w plasterki)
Bulion ok 400ml
Mąka+woda do zagęszczenia
Sól+pieprz do smaku
Olej
Roladki schabowe w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab i karkówkę pokroić na plastry , zamoczyć w mleku przekładając cebulą na całą noc , dzięki temu mięso będzie delikatne i kruche
2.Po namoczeniu mięso odsączamy na ręczniku papierowym i rozbijamy na kotlety
3.Każdy plaster oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem. Od wewnętrznej strony smarujemy cienko musztardą nakładamy trochę cebuli i ogórka, zwijamy w roladki i zabezpieczamy wykołaczką
4.Na patelni rozgrzewamy olej , układamy roladki i zrumieniamy z obu stron
5.Bulion mieszamy z resztą musztardy w razie potrzeb doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zalewamy roladki i dusimy ok 40 min, po tym czasie zagęszczamy sos wodą z mąką i gotujemy około 5 minut.
6.Jako dodatek możemy podgotować ziemniaki, skropić je olejem, oprószyć tymiankiem bądź przyprawą do ziemniaków i piec w piekarniku w funkcji grill lub grzanie góra na najwyższej półce w temp 200st około 15 minut, a jako dodatek warzywny , brokuł, marchewkę lub inne ulubione warzywa ugotować na parze i podawać. Smacznego
Komentarze