Roladki schabowe w sosie musztardowym

4.5 (195 ocen)

  • 2 godz.

Smaczny świąteczny lub niedzielny obiad

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500g schabu bez kości
    500g karkówki
    2 Cebule (pokrojone w krążki)
    Musztarda sarepska
    3 ogórki konserwowe (pokrojone w plasterki)
    Bulion ok 400ml
    Mąka+woda do zagęszczenia
    Sól+pieprz do smaku
    Olej
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Roladki schabowe w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Namaczanie 1. Schab i karkówkę pokroić na plastry , zamoczyć w mleku przekładając cebulą na całą noc , dzięki temu mięso będzie delikatne i kruche
  • Rozbijanie 2. Po namoczeniu mięso odsączamy na ręczniku papierowym i rozbijamy na kotlety
  • Zwijanie 3. Każdy plaster oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem. Od wewnętrznej strony smarujemy cienko musztardą nakładamy trochę cebuli i ogórka, zwijamy w roladki i zabezpieczamy wykołaczką
  • Zrumienianie 4. Na patelni rozgrzewamy olej , układamy roladki i zrumieniamy z obu stron
  • Duszenie/gotowanie 5. Bulion mieszamy z resztą musztardy w razie potrzeb doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zalewamy roladki i dusimy ok 40 min, po tym czasie zagęszczamy sos wodą z mąką i gotujemy około 5 minut.
  • Gotowe danie 6. Jako dodatek możemy podgotować ziemniaki, skropić je olejem, oprószyć tymiankiem bądź przyprawą do ziemniaków i piec w piekarniku w funkcji grill lub grzanie góra na najwyższej półce w temp 200st około 15 minut, a jako dodatek warzywny , brokuł, marchewkę lub inne ulubione warzywa ugotować na parze i podawać. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować