ROLADKI FASZEROWANE CUKINIĄ W SOSIE PIECZARKOWYM

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne i lekkie roladki z fileta z kurczaka , faszerowane cukinią i papryką oraz serem mozzarella, duszone w sosie pieczarkowym. Idealne danie obiadowe.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz

    1/2 cukini
    1/2 czerwonej papryki
    3 dymki ze szczypiorem
    1 kulka mozzarella
    Sól i pieprz do smaku

    Roladki

    3 filety z kurczaka
    1 łyżka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżka przyprawy do indyka
    1/2 szklanki mąki
    Olej do smażenia ok 2 łyżki

    Sos

    20 dag pieczarek
    2 łyżki suszonej cebulki
    3 dymki ze szczypiorem
    1 łyżka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżka papryki wędzonej
    1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki faszerowane cukinią w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka kroję wzdłuż, rozbijam na cienkie kotlety. Doprawiam solą, pieprzem i przyprawą do indyka.

    Cukinię myję i kroję w kostkę. Paprykę również kroję w kostkę. Dymkę myję i kroję drobno. Mozzarelle kroję drobno. Mieszam ze sobą, doprawiam solą i pieprzem.

    Na środek każdego kotleta kładę porcję farszu. Zawijam w roladki. Następnie obtaczamy w mące.

    Na patelni rozgrzewamy olej, smażę roladki najpierw na łączeniach na rumiano.

    Międzyczasie przygotowuje pieczarki. Pieczarki myję i kroję w plastry. Podsmażone roladki przekładam do garnka o grubym dnie, dolewam dwie szklanki wody, dodaje przyprawy.

    Pieczarki , drobno posiakany szczypior oraz cebulkę suszoną , smażę na tym samym oleju i patelni co mięso. Przekładam do garnka.

    Całość przykrywam i duszę ok 35 min.

    Po tym czasie sprawdzam sos jeśli będzie za mało wyrazisty doprawiam jeszcze przyprawami.

    Jeśli lubimy bardziej gęste sosy możemy doprawić mąka ( łyżkę mąki rozpuszczam w 100 ml wody, tak by nie było grudek, wlewam do sosu i jeszcze chwilę gotuje).

    Podaję z kaszą, ziemniakami, ryżem kopytkami i ulubiona surówka.

Porady

Polecam podawać z ziemniakami, kluskami czy kaszami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Filet z kurczaka Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować