Roladka z szynki z kluskami śląskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roladki wieprzowe:Mięso kroimy na cztery kawałki,rozbijamy na cienkie płaty tłuczkiem.Solimy,pieprzymy,przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny.Smarujemy łyżeczką musztardy,na samym boku układamy połowę ogórka,piórka cebuli,połowę boczku i zwijamy roladę,spinamy wykałaczką.Tak robimy wszystkie roladki,gdy zostanie nam cebuli,kroimy ją drobniutko i posypujemy roladki.Najlepiej zrobić je dzień wcześniej są wtedy bardziej kruche i aromatyczne.Smalec roztapiamy i przysmażamy na nim roladki z każdej strony na rumiano,po czym zalewamy je wodą i dusimy ok.30-40 min , na wolnym ogniu.Śmietanę rozrabiamy z mąką i woda i zalewamy roladki,sos doprawiamy solą i pieprzem.
Kluski śląskie:
Ziemniaki solimy i gotujemy do miękkości.Odcedzamy i studzimy.Przeciskamy przez praskę.W misce,dzielimy je ręką na cztery równe części,jedną część wyciągamy a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną,po czym dodajemy odłożone ziemniaki,mąkę pszenną i jajko.Wyrabiamy ciasto.I formujemy kluski z dziurką.Kluski wrzucamy na osolony wrzątek,gotujemy na małym ogniu ok.10 min.Wyjmujemy łyżka cedzakową.Podajemy z sosem ,roladką i ulubioną surówką.U mnie surówka z mojego przepisu:https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/salatka-wielowarzywna-do-sloikow-na-zime(u nas ulubiona do klusek z roladką:))
Komentarze