Podwójny filet z kurczaka
100 g fety
200 g szpinaku (może być mrożony)
2 łyżki śmietanki 18%
3 ząbki czosnku
vegeta, pieprz
Dodatkowo:
1 bagietka z masłem ziołowym lub czosnkowym
Sałatka:
sałata lodowa
pomidorki koktajlowe
ogórek świeży
jeśli ktoś lubi może dodać paprykę i rzodkiewkę
sos do sałatki : cukier, ocet, sól i odrobina oleju,zioła wg uznania. Lub gotowy sos sałatkowy.
Roladka drobiowa ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet myjemy, osuszamy i kroimy tak aby powstał nam jeden duży placek. Doprawiamy z dwóch stron pieprzem i vegetą. Szpinak smażymy na maśle do momentu odparowania wody. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Dusimy chwilę. Dodajemy pokruszoną fetę, następnie śmietankę. Farsz kładziemy na całość mięsa, zwijamy , obwijamy białą nitką, aby nam się nie rozleciało. Smażymy ze wszystkich stron, lub w wersji bardziej dietetycznej pieczemy w piekarniku. Zdejmujemy nitkę i kroimy w krążki. Bagietkę pieczemy wg opisu na opakowaniu lub przyrządzamy ją sami. (masło łączymy z czosnkiem, ziołami i solą, smarujemy bagietkę).
Porady
Jeśli dodajemy szpinak mrożony trzeba najpierw rozmrozić go nad parą. Podajemy z sałatką i bagietką.
Komentarze