Rolada ziemniaczana z mięsem mielonym

4.51 (184 ocen)

  • 40 min

Pyszne i niecodzienne danie obiadowe, które zachwyci naprawdę każdego.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    650g ziemniaków
    130g mąki pszennej
    60g mąki ziemniaczanej
    30g kaszy manny
    1 jajko
    20g masła
    Sól
    Suszony koperek
    Szczypta kurkumy

    Farsz:
    200g mięsa mielonego
    100g wiejskiej kiełbasy
    40g sera żółtego
    ½ czerwonej papryki
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    Suszone oregano i tymianek
    Szczypta ostrej papryki w proszku
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada ziemniaczana z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Ziemniaki ugotować najlepiej dzień wcześniej. Zimne zmielić w maszynce. Masło roztopić. Wszystkie składniki połączyć i zarobić ciasto. Rozwałkować na kształt prostokąta, o grubości ok. 1cm, nałożyć zimny farsz i ciasno zwinąć w roladę. Delikatnie owinąć ją w czystą bawełnianą ściereczkę, tworząc coś na kształt cukierka w papierku. Końce związać ciasno dratwą. Przełożyć do garnka z gotującą się i lekko posoloną wodą. Rolada powinna być cała zanurzona w wodzie i musi leżeć poziomo! Gotować ok. 50 minut. Po tym czasie odcedzić roladę i zalać na chwilę zimną wodą. Wyjąć z wody, pokroić w plastry. Podawać z surówką, sosem chrzanowym lub pieczeniowym.
  • 2. Farsz: Kiełbasę, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć razem na łyżce oleju, do zeszklenia cebuli. Dodać mięso mielone oraz zioła, smażyć do momentu aż mięso straci smak surowizny. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz papryką. Do zimnego farszu dodać starty na drobnych oczkach ser żółty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować