Rolada ziemniaczana z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Ziemniaki ugotować najlepiej dzień wcześniej. Zimne zmielić w maszynce. Masło roztopić. Wszystkie składniki połączyć i zarobić ciasto. Rozwałkować na kształt prostokąta, o grubości ok. 1cm, nałożyć zimny farsz i ciasno zwinąć w roladę. Delikatnie owinąć ją w czystą bawełnianą ściereczkę, tworząc coś na kształt cukierka w papierku. Końce związać ciasno dratwą. Przełożyć do garnka z gotującą się i lekko posoloną wodą. Rolada powinna być cała zanurzona w wodzie i musi leżeć poziomo! Gotować ok. 50 minut. Po tym czasie odcedzić roladę i zalać na chwilę zimną wodą. Wyjąć z wody, pokroić w plastry. Podawać z surówką, sosem chrzanowym lub pieczeniowym.
2.Farsz: Kiełbasę, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć razem na łyżce oleju, do zeszklenia cebuli. Dodać mięso mielone oraz zioła, smażyć do momentu aż mięso straci smak surowizny. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz papryką. Do zimnego farszu dodać starty na drobnych oczkach ser żółty.
Komentarze