Rolada ze szpinakiem i serem

4.5 (163 ocen)

  • 30 min

Rolada jest pyszna. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole zarówno do obiadu jaki i podana na zimno.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    1 łyżka majeranku
    Farsz:
    300 g szpinaku (może być mrożony)
    3 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    sól lub domowa jarzynka (do smaku)
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka tymianku
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    5 łyżek startego żółtego sera (np. gouda)
    1 łyżka oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada ze szpinakiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty i osuszony schab rozkroić na około 1 cm płat o długości około 50 cm, delikatnie rozbić przez folię spożywczą. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Zwinąć i wstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i chwilę smażyć. Dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusić przez chwilę. Pod koniec duszenia dodać starty ser i wymieszać. Farsz przestudzić. Płat schabu wysmarować farszem i zwinąć bardzo ciasno formując zgrabny rulon. Końcówkę spiąć wykałaczkami na krzyż lub całość związać sznurkiem. Roladę włożyć w rękaw do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab Sery Szpinak Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować