Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona

4.5 (167 ocen)

  • 840 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mega ostre nadzienie w słonince, mielona wołowina z udźca i chude podgardle wieprzowe umieszczone w osłonce białkowej o średnicy 100 mm . Do nadzienia oprócz soli użyłem mielonej ostrej, wędzonej papryki, czosnek i pieprz biały. Smak super ostry. :)

  • 840 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Słonina 50 dag płat o grubości 1 cm
    chude podgardle lub boczek 40 dag
    udziec wołowy 60 dag

    Potrzebować będziemy również:

    osłonka białkowa 0,4 m
    przędza wędliniarska 1,5 m

    Przyprawy:

    peklosól 10 g
    papryka ostra wędzona 1 łyżka stołowa
    papryka słodka wędzona 1 łyżka stołowa
    pieprz biały 4 g
    pieprz ziołowy 2 g
    czosnek 5 g
    majeranek 1 łyżka stołowa
    sól warzona, niejodowana - do natarcia płata słoniny
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Rolada Wędliny

Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ifyjyp 1. Z kawałka słoniny wycinamy cienki płat o grubości 1 cm, nacieramy z obu stron solą warzoną, wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.
  • Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona 2. Podgardle lub boczek bez skóry, najlepsze chudsze, mielimy przez sito 8 mm.
    Mięso wołowe mielimy przez sitko 4 mm. Zmielone mięso wołowe i podgardle mieszamy z peklosolą, przyprawami i wstawiamy szczelnie zamknięte do lodówki na 48 godzin. Codziennie wyrabiamy farsz dwa razy po kilka minut.
  • Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona 3. Po 48 godzinach z opłukanego z soli płata słoniny robimy rulon i wkładamy go do wymoczonej osłonki białkowej o średnicy 100-120 mm . Środek rulonu wypełniamy farszem, ubijamy ścisło (ja użyłem do ubijania tłoczka od strzykawki dużej). Po obu stronach rulonu ze słoniny dodajemy wycięte ze słoniny plastry, jeden na końcówkę rulonu, drugi na początek rulonu, tak żeby z obu stron farsz był zakryty słoniną.
  • Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona 4. Osłonkę z tak przygotowaną roladą ze słoniny mocno zawiązujemy z obu stron i osznurowujemy jak szynkę.
  • Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona 5. Wędzimy w tradycyjnej wędzarni zimnym dymem (30 st.C 2-3 dni, po 3 godziny dziennie), ja wędziłem w garnku, w którym wędzi się w wyższej temperaturze, 50-60 stopni Celsjusza 3 godziny, na zrębkach olchy.
  • Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona 6. Po uwędzeniu studzimy w przewiewnym miejscu, umieszczamy w zrobionej z deseczek prasce. Wstawiamy do lodówki na dobę. Po sprasowaniu najlepiej zamrozić na kilka tygodni żeby słonina skruszała.
  • Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona 7. Rolada w przekroju.
  • Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona 8. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonina Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować