Rolada z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać w szklance 5 łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 min.do napęcznienia.
Plastry szynki układamy na folii aluminiowej w prostokąt,w dwóch rzędach tak,aby nachodziły na siebie.
Ogórki i paprykę pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić do miseczki,dodać majonez,serki wymieszać,doprawić solą i pieprzem do smaku,następnie podgrzać w mikrofali krótko żelatynę tylko do rozpuszczenia się i wlać do miski,szybko wymieszać,jeśli masa będzie zbyt płynna można na parę minut wstawić do lodówki,gdy zacznie ściągać należy szybko rozsmarować całość na szynce i starać się zwinąć,zrolować ciasno wzdłuż dłuższego boku,całość zawinąć ciasno folią i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Na drugi dzień zdjąć folię i kroić w plasterki,układać na talerzu,szybka przekąska,gwarantuje,że szybko znika z talerza ;-)
Porady
Najlepsza na drugi dzień jak dobrze ściągnie przez noc w lodówce.
Komentarze