Rolada z piersi indyka nadziana pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet umyć,osuszyć,przeciąć na pół wzdłuż,aby otrzymać jeden jak najdłuższy płat mięsa.Rozbić tłuczkiem,przez folię spożywczą,wrzucić do miski i skropić olejem,wycisnąć czosnek przez praskę oraz wrzucić przyprawy do smaku,całość dokładnie wymieszać,dobrze natrzeć mięso i odstawić na kilka godz.do lodówki lub na całą noc.
Pieczarki obrać i pokroić na nie za grube kawałki,przysmażyć na oleju,do momentu odparowania wody,doprawić solą i pieprzem,wrzucić natkę pietruszki,wymieszać i zdjąć z ognia,gdy pieczarki przestygną wrzucić tarty ser,wymieszać.
2.Filet rozłożyć na dużej desce,rozłożyć na brzegu fileta pieczarki i zacząć ciasno zwijać roladę.
3.Zwinięty filet owinąć folią aluminiową,włożyć do małej blaszki,piec w piekarniku przez 35 min.w 180 C.
4.Pozostawić do wystygnięcia i wstawić do lodówki jeśli chcemy roladę na kanapki,jeśli do obiadu podawać na ciepło,pokrojoną w plastry z ulubionymi dodatkami.
Porady
Rolada nadaje się na obiad jak i jako obkład na kanapki :-)
Komentarze