Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką szparagową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • Dla 1 osoby

Rolada z filetów kurczaka nadziana mięsem mielonym i fasolką szparagową. Pyszna propozycja na rodzinny obiad ale smakuje też na zimno. Taką roladę można podać jako przystawkę na imprezę pod galaretą. Wbrew pozorom nie jest trudna do przygotowania.

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 rolada około 8 -10 porcji ( plastrów)
    500-600 gramów filetów z kurczaka 2 duże
    250 gramów mięsa mielonego
    3 garście fasolki szparagowej użyłam mrożonej
    4 duże plastry boczku wędzonego lub szynki konserwowej
    sól
    pieprz
    jarzynka(opcjonalnie)
    duży ząbek czosnku
    majeranek
    1 łyżka bułki tartej
    około 100 ml. zimnej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Przystawki

Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, jarzynką czosnkiem i majerankiem. Następnie wlać wodę i dodać bulkę tartą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na bok.
  • Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką szparagową 2. Filety z kurczaka umyć osuszyć wyciąć zbędne chrząstki.
    Następnie naciąć filety od dłuższego boku nie przecinając ich do końca.
  • Mięso przyprawić solą i pieprzem opcjonalnie wegetą, rozłożyć po całości plastry boczku i mięso mielone na  środku ułożyć fasolkę szparagową. 3. Filety ułożyć na tak zwaną zakładkę. Przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić za pomocą tłuczka jak na tradycyjne kotlety. Zaczynamy rozbijać w miejscu łączenia.
    Można również rozbijać każdy filet osobno następnie złożyć płaty mięsa na zakładkę i w miejscu łączenia delikatnie zbić tłuczkiem aby mięso się "złączyło".
  • Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką szparagową 4. Mięso przyprawić solą i pieprzem opcjonalnie wegetą, rozłożyć po całości plastry boczku i mięso mielone na środku ułożyć fasolkę szparagową.
  • Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką szparagową 5. Zwijamy roladę zaczynając od dłuższego brzegu. Można wcześniej mięso oprószyć łyżką żelatyny jeżeli chcemy roladę podawać na zimno.
  • Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką szparagową 6. Tak przygotowane mięso zawijamy szczelnie w folię aluminiową wysmarowaną olejem lub w papier do pieczenia.
  • Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką szparagową 7. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
    Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę.
    Wlać 1 szklankę wrzątku i włożyć do nagrzanego piekarnika.
    Pieczemy około 50 minut.
    Jeżeli chcemy podać roladę na zimno to studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować